POSADA EN FUNCIONAMENT DE L’ECOPARC DE L’ALCÚDIA

Acte de visita oficial a l’Ecoparc d’Alcúdia del Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francesc Quesada.

EL CONSORCI RIBERA I VALLDIGNA (CRiV) POSA EN FUNCIONAMENT EL PRIMER ECOPARC CONSTRUIT AMB CRITERIS DE SOSTENIBILITAT AMBIENTAL A LA COMUNITAT VALENCIANA

El Secretari Autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Francesc Quesada, al costat del Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, el President del Consorci Ribera i Valldigna, Salvador Montañana, l’Alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom i membres de la Comissió de Govern del Consorci, han realitzat aquest matí la visita oficial per a l’engegada del nou Ecoparc de l’Alcúdia, el primer construït amb criteris de sostenibilitat ambiental a la Comunitat Valenciana.

El Consorci Ribera i Valldigna (CRiV), se situa així com el Consorci de gestió de residus de referència, amb la Planta de Tractament més eficient d’Espanya, i amb una xarxa de 26 ecoparcs fixos i 2 mòbils que donen servei als 320.000 veïns dels municipis de la Ribera i part de la Valldigna. I tot això, atenent als criteris d’eficiència econòmica i sostenibilitat ecològica.

El nou ecoparc de l’Alcúdia, situat sobre una parcel·la d’ús industrial de 2.992 metres quadrats, i amb una superfície construïda de 2.783 metres quadrats, ha tingut un cost d’execució material de 350.000 euros.

Formigons reutilitzats per als murs i els accessos a l’Ecoparc, plàstics reciclats per a senyalitzacions, elements exteriors i accessibilitat, conformen aquest nou ecoparc que es converteix així en el primer a utilitzar un tipus de material sostenible per a la seva construcció. Aquest ecoparc, a més, està preparat per a la seva futura informatització, i per a l’engegada de la iniciativa, “com més recicles, menys pagues” que el President del Consorci, Salvador Montañana, va anunciar en el balanç de gestió a la fi de l’any 2017, fa amb prou feines tres mesos.

Per al President del CRiV, Salvador Montañana, “l’engegada d’un ecoparc d’aquest tipus, construït des de la sostenibilitat ambiental i econòmica, mirant fins al detall cada cèntim que invertim per donar servei als nostres ciutadans, mostra quins són els objectius de la nostra gestió al capdavant del Consorci. Cuidem el medi ambient, donem servei al ciutadà gestionant des de la coherència i el rigor, i ens situem a la davantera de la gestió de residus al territori nacional”. El fet que aquest nou ecoparc siga construït precisament en l’Alcúdia, “era una necessitat que el Consorci tenia pendent”, i “demostra com ha canviat el model de gestió del Consorci: més transparent, més participatiu, i buscant el benefici comú entre tots, allunyant disputes polítiques per donar servei als nostres ciutadans”.

La xarxa d’ecoparcs del Consorci Ribera i Valldigna arriba ja als 26 ecoparcs fixos, situats cadascun a menys de 5 km de la població més llunyana, per la qual cosa poden dipositar els residus especials per al seu reciclatge en qualsevol d’ells, de manera gratuïta, els 320.000 ciutadans als quals dóna servei el Consorci. L’engegada en aquest 2018 d’un nou ecomòbil que acosta el reciclatge a 18 poblacions, i la propera construcció de tres ecoparcs més, l’ecoparc número 27 al costat del Complex de Valorització de Residus de Guadassuar que completarà el seu circuit educatiu visitable, consolidaran aquesta xarxa, sempre sota els mateixos criteris de sostenibilitat, per fer realitat des del Consorci els principis de l’Economia Circular.

Als ecoparcs estan destinats aquells residus més nocius per al medi ambient, i més molestos, que no es poden dipositar en els contenidors de residus barrejats ni de reciclatge: enderrocs, electrodomèstics, olis, vernissos, tubs de neó, petits aparells elèctrics i electrònics… residus que, desafortunadament són cada vegada més freqüents i que la xarxa d’ecoparcs i ecomòbils s’encarrega de reciclar correctament.

Nota constructiva:

S’ha optat per la utilització de blocs de formigó (semblants als dels jocs de construcció) en els murs de contenció de l’ecoparc per tractar-se d’una solució estructural que afavoreix l’economia circular sostenible, donat que el formigó utilitzat, encara que d’alta qualitat, procedeix dels excedents de producció d’instal·lacions de prefabricats, que d’una altra manera haurien estat gestionats en un abocador de residus inerts.

Proteccions dels murs:

Els topalls dels molls estan fabricats amb Clorur de Polivinil (PVC) de cable reciclat, amb un pes per unitat de 6,5 kg.

Les planxes de protecció dels blocs estan fabricades amb Polietilé (PE) de canonades i d’ampolles post consum.